Op het Belgisch kampioenschap in Antwerpen afgelopen juni werd ze nog uitgekafferd door de plaatselijke politie (lees hier) en nu ziet de amper 20-jarige Eva Maria Palm ook haar ambities op topniveau gefnuikt. Door rugproblemen moet ze de Vondelmolen-ploeg van Geert Wellens verlaten. “Het is beter dat ik er mee stop”, zegt ze.

Terug bij het team waar ze 5 jaar geleden al reed: 2013 vs. 2018.

Je verlaat de Vondelmolen-ploeg, Eva. Enkel omdat je met rugklachten te kampen hebt of speelt er meer?

Eva Maria Palm: “Enkel omdat ik rugklachten heb. Ik had zelfs een contractverlenging tot december 2019 gekregen, maar dat zou voor mij toch niet haalbaar zijn.”

Hoe ernstig zijn die rugklachten in de praktijk?

Eva Maria Palm: “Ik kan alleen maar zeggen dat het voor een 20-jarig meisje niet leuk is om zo’n vreselijke rug te hebben. Ik heb wat beperkingen, maar op zich lukt me alles in het dagelijkse leven. Topsport is nog eens een stapje hoger en dan moet de gezondheid helemaal meezitten. Dat is helaas niet het geval.”

Hoe kijk je terug op de voorbije tijd onder Geert Wellens?

Eva Maria Palm: “Ik heb er maar een dik jaar bij gereden, van september 2016 tot oktober 2017. Toen reed ik al mijn laatste wedstrijden, ook al liep mijn contract door tot december 2017. Maar ik heb van een fantastische begeleiding kunnen profiteren. Geert is een topkerel en wil het vrouwenveldrijden promoten. Ik had geluk dat ik in zijn ploeg mocht terechtkomen.”

Je keert terug naar je oude wegploeg. Is dat een niveau lager?

Eva Maria Palm: “Ja, dat zijn 4 stappen achterwaarts, maar ik denk dat dat het beste is voor mij. Ik zit sinds begin januari weer 3 à 4 keer in de week op de fiets, maar dat is niet te vergelijken met de training van voorheen. En dat moet nu ook niet meer. Ik wil plezier hebben op de fiets en dat is voor mij momenteel het belangrijkste. Ze hebben me het plezier 4 jaar geleden ontnomen (lees hier) en ik heb het mentaal nog altijd moeilijk en wil dat allemaal gewoon vergeten. Het leven gaat door en dat moet ook ik beseffen. Wielrennen is niet alles. Ik studeer nog altijd en dat is even belangrijk, of zelfs belangrijker dan wielrennen.”

Foto: Kristel Van Gilst.

Met welke ambities ga je in 2018 koersen?

Eva Maria Palm: “Ik weet zelfs nog niet waar en hoeveel ik ga koersen. Ik heb tot nu toe de sport met afstandsstudies gecombineerd en nu zit ik in mijn laatste jaar van mijn Bachelor Management. Ik zou volgend schooljaar graag echt naar de universiteit van Aken willen gaan en daar International Business Management studeren en later mijn talen daarbij uitspelen. Of er dan nog veel tijd overblijft om te trainen is maar de vraag.”

Tot slot, heb je het BK op de weg van 2017 al verteerd?

Eva Maria Palm: “Dat was maar gedrag van 1 Vlaming. Ik wil nog eens zeggen dat er fantastische Vlamingen zijn, maar jammer genoeg moet ik oh zo vaak racistisch gedrag tegenover ons verteren. Ik hou me daar nu niet meer mee bezig. Ik weet dat ik mijn tijd verspild heb om naar Vlaanderen naar school te gaan om daar beledigd te worden. Ik kan nu mijn plan trekken in het Nederlands en dat is het positieve wat ik meeneem. Ik moet momenteel een nieuw sociaal leven opbouwen, maar ik heb mensen rond mij zoals mijn lieve broer en vriend die me steunen. Voor mij is een simpele glimlach al veel waard.”

Open brief: Duitstalige renster voelt zich onheus behandeld op Belgisch kampioenschap in Antwerpen