Het vrouwenwielrennen blijft winnen aan populariteit en ook aan professionaliteit, heet het. Al kan het financieel en organisatorisch nog vaak ene stuk beter. Hoewel de Belgische bond vaak kritiek te slikken krijgt, wordt er ook geïnvesteerd in het sportieve – en in de toekomst. Zo trokken een aantal vrouwen voor het eerst op klimstage naar de Vogezen met de nationale selectie. En hoe het WK in Innsbruck een voortrekker zou moeten zijn. 6 vragen aan bondscoach Ludwig Willems.
Op welke basis en hoe werd die 1e stage ingericht en hoe is ze verlopen?
Ludwig Willems: “Er worden al lang klimstages ingericht voor de verschillende categoriën bij de mannen. Gedurende al die jaren zijn er al hopen gegevens verzameld tijdens de stages, waar ook telkens klimtesten worden uitgevoerd op de Ballon d’Alsace. De stage voor de vrouwen was een eerder korte stage waar er voornamelijk gefocust werd op de dag waar de klimtesten waren gepland. De planning die was voorzien is tot in de puntjes afgewerkt. We begonnen op woensdag 9 mei met een korte hersteltraining – losrijden na de autorit. Op donderdag werd er een duurtraining van 3 uur afgewerkt waar er al enkele beklimmingen werden ingelast. Vrijdag was de testdag. Er stond een duurtraining van uur op het programma waarin de klimtest op de Ballon d’Alsace werd opgenomen. De laatste dag stond er een nagenoeg vlakke hersteltraining van 2 uur op het programma.”
In welke mate hing ze samen met een stage voor de mannen (jeugd) en in welke mate werd ze daardoor beïnvloed?
Ludwig Willems: “Tijdens de stage waren zowel de mannen junioren, de mannen U23 als de vrouwen elite aanwezig. We vonden dat het wel nuttig zou zijn dat de dames konden aansluiten bij de mannen junioren. De dames hebben nagenoeg hetzelfde programma afgewerkt als hen, met hier en daar een kleine aanpassing.”
Was deze eerste stage een test of een bouwsteen?
Ludwig Willems: “Deze stage was zeker en vast geen test, de bedoeling is om hierop verder te bouwen en ook de Belgische vrouwen de kans te geven om te werken aan het verbeteren van hun klimcapaciteiten. Het is ook de bedoeling om, net als bij de mannen, jaar na jaar meer gegevens en waardes te gaan verzamelen, waarop we ons kunnen gaan baseren bij het bepalen van de profielen bij de vrouwen. Ook bij de meisjes jeugd zijn we sinds 2017 begonnen met het afnemen van klimtesten en ook daaraan willen we een vervolg breien, zodat de overgang van klimtalenten zonder problemen kan worden opgevangen.”
In welke mate is het WK in Innsbruck een hefboom voor dit initiatief en hoe kan/wil je de toekomst ervan na het WK waarborgen?
Ludwig Willems: “Het WK in Innsbruck was zeker en vast het finale zetje om met dit initiatief te starten. De plannen waren er al langer, maar het was soms moeilijk in te passen in de ontzettend drukke programma’s van de vrouwen. Er waren nu geen excuses meer om nog niet te starten met het betreffende klimproject. Het WK mag geen alleenstaand feit zijn, waarna alles weer de lange baan opgaat. We moeten er ons van bewust zijn dat het niveau van het vrouwenwielrennen nog steeds verder groeit en dat de rensters met klimcapaciteiten in de toekomst nog meer op de voorgrond zullen treden. We moeten hen daarin dus zeker verder blijven ondersteunen.”
Het aantal klimsters in België kan je op een hand tellen. Hoe willen jullie dit item zowel kwalitatief als kwantitatief aanpakken?
Ludwig Willems: “De kwaliteit van je stages en programma’s heb je grotendeels zelf in de hand. Binnen de federatie werken we met 2 trainingscoördinatoren die de vorm en inhoud van de stages bepalen en waken over de correcte uitvoering van deze stages. Ze nemen ook steeds de testen mee af en interpreteren nadien de resultaten. Deze eerste stage waren er 3 elitevrouwen aanwezig – Githa Michiels, Julie Van de Velde en Kelly Van den Steen. Het is natuurlijk de bedoeling om die groep naar de toekomst toe verder te doen groeien. Maar we zijn afhankelijk van de vijver waaruit we kunnen vissen en die is jammer genoeg niet echt groot. Het is niet evident om ieder jaar een echt klimtalent op te vissen.”
Komt er ook een specifiek jeugdbeleid voor jonge klimsters?
Ludwig Willems: “Zoals gezegd zijn we al eerder gestart met het afnemen van klimtesten bij de meisjes jeugd. Ook voor de meisjes-nieuwelingen worden er een aantal groepstrainingen georganiseerd waar er een aantal doorgaan op geaccidenteerde parcoursen. We zijn er ook in geslaagd om in augustus 2018 een 1e keer een klimkoers voor de meisjes junioren op de kalender te krijgen. Op donderdag 23 augustus zal er in Vresse-sur-Semois ten gevolge van de klimkoers ook een wedstrijd voor meisjes jeugd doorgaan. Allemaal initiatieven die er voor moeten zorgen dat het niveau van de Belgische vrouwen beetje bij beetje zal verbeteren.”