Arne De Groote (22) is geen renner van Tarteletto-Isorex meer. In zijn zog nam de Wetterse ploeg ook afscheid van Jelle Mannaerts en Floris Gerts. Een dispuut over de fietsen zou aan de basis liggen. Hoe dan ook, het brengt de toekomst van de belofterenner uit Oudenaarde wel in het gedrang. “Ik wil vooruit in het leven, is het niet met de fiets, dan wel zonder”, is zijn conclusie spijkerhard.
De Groote werd recent ontslagen door manager Peter Bauwens. Over problemen met de ploeg wil hij niet spreken. “Die waren er in mijn ogen niet, ik vond alleen dat de fietsen niet stijf genoeg waren. Maar dat is niet nieuw, daar had ik mijn zeg in februari al over gedaan”, klinkt het bij De Groote. “Het jammere aan de zaak is dat Peter vindt dat een fiets een fiets is, over welk merk het ook gaat. Voor mij is het breekpunt er gekomen op stage in de Ardennen, toen mijn perfect afgeregelde derailleur in mijn wiel sloeg doordat het kader echt veel te slap was. Ik heb daar een foto van in de WhatsApp-groep gezet en dat was voor Peter blijkbaar een stap te ver, terwijl ik gewoon zei wat alle renners denken.”
Diensten
“Ik vind de kwaliteit van de fietsen niet goed en heb dat tegen Peter zo gezegd, zonder meer. Jammer dat hij dat niet kan appreciëren. Ik vind dat hij die informatie van zijn renners niet in de wind zou mogen slaan en ermee naar de fietsleverancier zou moeten stappen, in plaats van zijn renners in diskrediet te brengen. Ik heb alle begrip voor Peter en voor het feit dat hij een lopend contract heeft met de sponsor van de fietsen. Ik wilde dan ook heel graag het seizoen bij de ploeg uitdoen en dan zouden we wel zien. Helaas is het niet zover gekomen, hoewel ik gedurende anderhalf jaar mijn diensten heb bewezen aan het team, denk ik.”
“Ik ben nochtans altijd correct geweest”, vindt De Groote. “Ik had lange tijd nog prijzengeld van 2018 tegoed en heb daar lang op gewacht. Het meeste is nu wel betaald, maar een deel moet ik nog steeds krijgen. Ik vrees dat Peter nu eerst de renners zal betalen waar hij volgend jaar mee voort wilt, maar toch denk ik dat we dit correct zullen afhandelen. Daar hoop ik toch op. Het gaat niet over duizenden euro’s, hé, het valt best mee. Alleen zou ik dat wel graag ontvangen, en het liefst zonder advocaat erbij te halen. Dat zou voor Peter ook niet interessant zijn, denk ik.”
Inkomsten
De Groote heeft nu geen team meer en rijdt nu zeker tot en met 31 december 2019 als U23-renner voor het Aluvano Development Team. “De bedoeling is wel dat ik opnieuw een ploeg op hoger niveau ga vinden voor 2020”, zegt hij. “Ik heb een redelijk seizoen gereden met enkele podiums en top 10-plaatsen. In de ZLM Tour reed ik telkens top 20 met een reeks grote sprinters aan de start à la Ewan en Groenewegen. Met een goeie fiets had ik daar echt iets kunnen doen in de finale. Ik had me daar kunnen tonen aan de buitenwereld.”
Vanaf september gaat De Groote opnieuw studeren. “Ik ga Accountancy doen, maar wel in avondonderwijs. Er zullen vanaf volgend seizoen overdag inkomsten moeten binnenkomen”, zegt hij. “Als dat niet kan met het koersen, dan zal ik moeten gaan werken. Ik heb dit jaar een VDAB-statuut, maar dat is zodanig weinig geld dat ik daar volgend jaar geen beroep meer op wil doen. Ik wil ook door met mijn leven, hé. Er is meer dan koers. Als ik geen inkomsten heb, al is het maar als halftijdse prof op continentaal niveau, dan word ik gedwongen een andere keuze te maken.”
Toekomst
Zover is het echter nog niet. “Ik ga sowieso nog spreken met een paar teams”, bevestigt De Groote. “Cibel is daar trouwens momenteel niet bij, want die hebben zelf geen zekerheid over hun voortbestaan. Er zijn nu gesprekken met 1 andere continentale ploeg en 3 teams van niveau Topcompetitie. Als het dat laatste wordt, zal ik sowieso moeten gaan bijwerken, maar dat is dan maar zo. We zullen zien wat het wordt. Momenteel lig ik meer wakker van het dispuut met Peter dan met mijn eigen toekomst als coureur.”
Manager Peter Bauwens wilde niet per se reageren op de uitspraken van Arne De Groote, maar zei ons wel het volgende. “Ik draag mijn sponsors hoog in het vaandel en ik ben ervan overtuigd dat het materiaal lang niet zo slecht is. Renners moeten meer naar zichzelf kijken en weten wat ze doen met hun materiaal.”