Lotto Soudal krabt zich achter de oren, want na de 1e rit in de Tour de France 2020 moest het al de geblesseerden John Degenkolb en Philippe Gilbert naar huis laten gaan. En nog veel meer renners gingen tegen het asfalt met serieuze en minder zware blessures tot gevolg. De organisatie kon er niet aan doen, hoorden we hier en daar. Maar is dat wel zo?

Nog nooit zoveel valpartijen in een openingsetappe van de Tour de France, wellicht ook nog nooit zoveel valpartijen tijdens een bergachtige etappe in de Tour. De beelden van vallende coureurs, Pavel Sivakov en Wout van Aert om er 2 te noemen, gingen de wereld rond. Renners konden met moeite recht op hun fiets blijven zitten. Van de regen alleen gebeurt dat niet, en er moet al veel olie liggen om het zó glibberig te maken, denken we dan.
Côte de Rimiez
Tiesj Benoot zei het aan de finish. “Die afdalingen lagen er echt vuil bij: er lag zeepsop en olie op de weg. Ik ben zelfs gestopt om mijn banden af te laten. Die eerste natte afdaling deden we het echt rustig aan, maar toch gingen mannen als Kwiatkowski en Alaphilippe nog neer. Dat zijn toch 2 renners die met de fiets kunnen rijden. Op het moment dat Cees Bol lek reed, bij het ingaan van de slotronde, heb ik 5 of 6 valpartijen gezien. Het was echt ongelooflijk.”
Het werd zelfs zo erg dat Tony Martin – niet alleen een begenadigd tijdrijder geweest, maar door zijn ervaring ook een enorme persoonlijkheid in het peloton – de boel plat legde in de afdaling op dik 50 km van de meet. Niet zo onterecht, want 1 van de Astana-renners die niet wenste te gehoorzamen – Miguel Angel Lopez – ging vervolgens als een amateurschaatser in de berm.
Belangen
Dat het lang niet geregend had in Nice willen we gerust geloven. En olie ligt er wel vaker op de wegen, zeker als er gekoerst wordt over drukke verkeersadres. In Nice is dat het geval, maar uitzonderlijk is het verre van. En voor regen stoppen coureurs nooit. Water en olie, het is een gevaarlijke combinatie voor fietsers. Toch waren de omstandigheden van de openingsetappe van de Tour 2020 bijna apocalyptisch te noemen.
De oorzaak lijkt niet zozeer de olie, maar wel de zeepsop. De combinatie zal het wel niet beter gemaakt hebben, maar inderdaad, aan olievlekken op de weg kon de organisatie weinig doen. Een safety car werd er geopperd. Let op: we hebben alle begrip voor de commerciële belangen van sponsoren, maar had ASO niet beter aan zijn sponsor X.tra Total – officieel ‘supplier’ – gevraagd om geen zeepbommetjes en wasmiddel rond te spuiten in de publiciteitskaravaan?
Het is immers daar dat al die zeepsop vandaan kwam. Dan waren de wegen wellicht geen roetsjbaan geworden en stonden Philippe Gilbert, John Degenkolb en Rafael Valls misschien wel nog aan de start van de 2e etappe.