Woensdagavond 3 november is het zover. Dan valt Alex Dowsett op de wielerpiste van het op 1.878 m hoog gelegen Aguascalientes het werelduurrecord van Victor Campenaerts aan. Opvallend is wel dat de Brit dit onafhankelijk van zijn ploeg doet. Zo kan hij de fiets, onafhankelijk van allerlei sponsorverplichtingen, naar zijn eigen zin uitrusten. Toch blijft Dowsett bij de fietssponsor van zijn team, Israël Start-Up Nation, en rijdt hij op een bijzondere Factor Hanzo. Tijd om te zien wat die fiets zo bijzonder maakt.
Brits-Taiwanese fabrikant
Om in een uur meer dan de 55,089 km te kunnen rijden moet alles perfect voorbereid zijn. Maar Dowsett weet wat hem te wachten staat. In mei 2015 brak hij het record dat toen op naam stond van die Australische hardrijder, Rohan Dennis. Het zoeken naar de laatste details is hem dus niet vreemd en wanneer je het palmares van Dowsett erbij haalt, weet je dat doorgaan tot het gaatje hem niet vreemd is. Als junior werd Dowsett 2 keer Brits kampioen tijdrijden en behaalde hij in 2006 de bronzen medaille op het WK Ploegenachtervolging. Als belofte werd hij zowel nationaal als Europees kampioen en als prof werd Dowsett 6 keer nationaal tijdritkampioen van het Verenigd Koninkrijk. Kortom, een hardrijder pur sang.
Bij zijn nieuwe poging doet Alex Dowsett dus beroep op de Factor Hanzo. Dit is de nieuw ontwikkelde tijdritfiets van de Brits-Taiwanese fabrikant Factor. Terwijl de meeste fietsmerken bij 1 of andere producent in Azië hun frames laten bouwen, is Factor geboren in de schoot van het centrum van de fietsproductie in Taiwan. Het moederhuis bouwde al jaren frames voor allerlei merken en besloot op een bepaald moment om onder eigen naam te laten zien welke expertise zij in huis hadden. De boutade ‘de bekendste fiets die je nooit ziet’, was meteen geboren. Hoewel exclusiviteit zijn prijs heeft, zien we het merk toch meer en meer in het peloton van de wielertoeristen opduiken. Zeker bij de wat duurdere fietsreizen of meerdaagse fietsevenementen zie je geregeld een Factor voorbijflitsen.
Venturi-effect
Maar laten we ons even concentreren op wat de Factor Hanzo van Alex Dowsett zo bijzonder maakt. De naam Hanzo komt van de legendarische ninja-leider die onwaarschijnlijk goed met een boog overweg kon. ‘Zo snel als een pijl’ is wat ook Dowsett van zijn fiets verwacht. De nog niet zo lang geleden ontwikkelde Hanzo komt de Factor Slick vervangen en heeft zo te zien inspiratie gehaald bij de radicale Hope-Lotus-fietsen die British Cycling op de Olympische Spelen gebruikte. “De voorvork is breder dan normaal, zonder het extreme van de Hope-Lotus te benaderen. Hiermee willen we de interactie van vork en wiel vermijden”, verklaart Dowsett.
“Het naar omhoog draaiend gedeelte van het wiel veroorzaakt immers een naar voren gerichte luchtstroom. Wanneer die dan aan de vork in contact komt met de van vooraan komende en door het Venturi-effect versnelde luchtstroom creëer je wervelingen die de algemene luchtstroom afremmen. Door de brede voorvork zou dit effect sterk vermindert worden”, legt hij verder uit. Het frame op zich is dan weer erg smal, wat we ook opmerkten bij de Ridley Arena van Campenaerts.
Opvallend zijn ook de chainstays, seatstays en dropouts. Die zijn niet zoals bij de reguliere Hanzo van carbon, maar van 3D-geprint titanium. Hierdoor wordt de achterzijde van de fiets loeihard. Dowsett is fan van een harde fiets. “Die verhoogt het rendement en geeft meer feedback dan zijn carbon broer. Op de supervlakke piste van Aguascalientes kan ik elk bultje voelen”, vult hij aan. Maar of dat na een uurtje in dezelfde houding nog een voordeel is, moet de nabije toekomst uitwijzen.
Wielen van 6.000 euro
Het contact met de piste loopt over Vittoria Pista Ora tubes van 23 mm breed. Ook Victor Campenaerts gebruikte deze bandjes maar reed op 21 mm breed rubber. Die Vittoria’s liggen op 6.000 euro dure HED Volo-wielen. Die zijn speciaal voor de piste ontwikkeld en kunnen enorme krachten verwerken. “De wielen samen wegen dik 2 kg, maar een massa die in beweging is, blijft makkelijker in beweging dan een lager gewicht”, klinkt de verdediging. Zo neemt hij de weightweenies meteen de wind uit de zeilen. Na uitvoerige tests verkoos Dowsett de Hed-wielen boven de befaamde Campagnolo Ghibli’s, die Campenaerts gebruikte.
Net als Victor Campenaerts kiest Dowsett voor de aandrijving voor een speciaal handgemaakt tandwiel. Het 61 tanden Aerocoach Aten zorgt voor een betere airflow en kan voor een zachte 1.000 euro ook jouw fiets opwaarderen. Dowsetts power wordt via standaard Speedplay pedals op 170mm Rotor Aldhu cranks overgebracht en met een uit de pistewereld stammende Izumi Super Toughness Kai ketting naar een 13 gestuurd. Het geheel draait op een BB van CeramicSpeed. “We gebruiken voor de lagers wel een eigen coating. Alles samen zou dat aan 60 km/h een 2,4 Watt besparen. Of een extra 25 cm per ronde”, luidt het in het kamp-Dowsett. In theorie heeft hij het record dus al beet!
Ascolon-stuur van Aerocoach
Net als Victor Campenaerts besteedt ook Alex Dowsett heel veel aandacht aan zijn houding. Als stuur koos hij voor het Ascolon-stuur van Aerocoach. In tegenstelling tot het stuur van Campenaerts is dit niet speciaal voor hem gebouwd maar eentje dat gewoon uit het magazijn komt. “De armsteunen staan normaal gezien onder een hoek van 20 graden op het stuur, maar de reglementen voorzien een maximum van 15 graden. Met 3D-geprinte tussenstukken zorgen we ervoor dat alles toch reglementair kan verlopen.”
Dowsett koos voor het stuur om zijn hoge stijfheid. Door de unieke opbouw waarbij het stuur rechtstreeks op de vork wordt bevestigd en niet op de verlengde buis van de vork, wordt het geheel stijver dan normaal. Hierdoor wordt er wel weer wat extra gewicht toegevoegd maar net als bij de wielen is Dowsett van mening dat de 0,3 Watt die hij daardoor verliest minder van belang zijn. “Als je weet dat ik constant zowat 350 Watt moet zien aan te houden, zijn die 0,3 Watt te verwaarlozen. Het levert me veel meer voordelen op.”
Hammerhead Karoo
Zitten doet Dowsett op een Simmons-zadel. Toen Campenaerts bij zijn recordpoging zijn voorkeur uitsprak voor een ander merk dan dat van de sponsor werd dit schoorvoetend toegestaan. Maar wel met een stukje tape over de naam, zo bleef de kerk toch ergens in het midden. Onder het zadel heeft Dowsett een Hammerhead Karoo gemonteerd. “Inderdaad een wat eigenaardige plaats. Maar tijdens een uurrecordpoging mag de renner geen data consulteren. Buiten wat mijn trainer me aan de rand van de piste doorgeeft, weet ik niets”. Maar op deze manier kan hij alle gegevens loggen en achteraf analyseren.
We zijn alleszins benieuwd of al die technologie en voorbereiding genoeg zijn om de fenomenale 55,089 van Victor Campenaerts van de tabellen te vegen. Heimelijk hopen we van niet, maar als het lukt kunnen we een dergelijke prestatie alleen maar toejuichen. Je moet er maar aan beginnen!
Woensdagavond allen op post voor een rechtstreekse streaming op het YouTube-kanaal van Alex Dowsett.