Tomas Van den Spiegel is duidelijk een man die het meent met de toekomst van enerzijds Flanders Classics en anderzijds de wielersport. Na het WK op de weg in Vlaanderen gaat er nu veel aandacht naar de vernieuwde Wereldbeker veldrijden die zondag een sneeuwmanche kent in het Italiaanse Val di Sole. Er zijn wel wat vraagtekens, maar… “Het zal een succes worden”, verzekert de voormalige basketballer.

Sinds hij aan het roer kwam van Flanders Classics staan innovatie, spektakel en waardecreatie voor de fans centraal in de strategie van een steeds belangrijker wordende organisatorische spil. Een aanpak die Van den Spiegel ook naar het veldrijden brengt. Het meest lichtende voorbeeld is misschien wel de Wereldbekermanche die dit weekend, op 11 en 12 december 2021, voor het eerst de 1.261 meter boven de zeespiegel zal bereiken. In Vermiglio, Val di Sole, in de schaduw van de Passo Tonale, in het uiterste noordwesten van de regio Trentino, waar ook het voorbije EK op de weg werd verreden.
Topveldrijden heeft herhaaldelijk te maken gehad met sneeuw in de koude winters van Noord-Europa, maar nooit eerder was een evenement van de discipline georganiseerd met het precieze project om te worden betwist op de witte ondergrond: een idee mogelijk gemaakt door de ontmoeting en de synergie met Val di Sole, dat de ideale omstandigheden bood om deze nieuwe weg te testen.
“Val di Sole heeft veel organisatorische ervaring, en een duidelijke visie op evenementen en de fiets als een belangrijk middel om het toerisme in de streek te promoten,” legt Van den Spiegel uit. “Bovendien is de Vlaamse markt, die uiteraard centraal staat in de cyclocrossdiscipline, zeer belangrijk voor deze regio. Tijdens het wereldkampioenschap mountainbike, in augustus, heb ik een zeer sterk organisatieteam in actie gezien, dat als weinig anderen in staat is om de dynamiek van een evenement van deze omvang te doorgronden.”

Buzz
De crossen in Val di Sole markeren na 5 seizoenen ook de terugkeer van de Wereldbeker veldrijden naar Italië, wat een ander doel was van Flanders Classics. “Italië is een belangrijke markt voor ons”, windt Van Den Spiegel er geen doekjes om. “In 2019 gingen we naar het Europees kampioenschap in Silvelle di Trebaseleghe, waarvan het succes een openbaring bleek. Van daaruit werd duidelijk dat er in Italië een sterke gemeenschap is van crossliefhebbers. De interesse is groot, er is een juiste omgeving om grote succesvolle evenementen in het veldrijden te creëren.”
“De traditie die Italië heeft in deze discipline mag ook niet over het hoofd gezien worden,” vindt de geboren Gentenaar. “Italië is een land dat we de komende jaren permanent op onze kalender willen hebben, net als dat we hopen op een mooie toekomst met Val di Sole. Lange tijd hadden we niet zoveel buzz rond een evenement zoals we dat nu hebben voor de Wereldbekermanche in Trentino. We hopen dat Val di Sole een regelmatig en belangrijk podium kan worden voor de Wereldbeker veldrijden, zoals dat ook in het mountainbiken is gebeurd.”
Winterspelen
Sneeuw vertegenwoordigt tegelijkertijd een element van nieuwsgierigheid en een onbekende factor voor iedereen: atleten, insiders, en zelfs voor Van den Spiegel zelf. “Eerlijk gezegd weten we nog niet zeker wat voor invloed sneeuw op technisch vlak zal hebben: het technische team is al sinds afgelopen zaterdag bezig met het parcours, maar de omstandigheden veranderen vaak. Wat ik wel kan zeggen is dat ik bij alle atleten een grote wil en nieuwsgierigheid bespeur om met deze nieuwigheid om te gaan, en wat de beelden betreft, verwacht ik een evenement met grote impact. We zullen zondagavond een definitieve balans opmaken, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het een groot succes zal worden.”
Op zondag rijden de elite en zullen vele ogen gericht zijn op Vermiglio. Niet alleen om het verwachte duel tussen Wout van Aert en Tom Pidcock te volgen. Het is geen geheim dat het veldrijden deel wil uitmaken van het programma van de Olympische Winterspelen, waarvoor het essentieel is dat de discipline op sneeuw of ijs plaatsvindt. De innovatie van Val di Sole kan dus een belangrijke impact hebben op het project.

“Er is een discussie gaande bij het IOC over de mogelijkheid om het veldrijden naar de Olympische Spelen te brengen, en dat is heel belangrijk, maar we moeten niet denken dat we er al zijn”, blijft Van den Spiegel voorzichtig. “Het evenement in Val di Sole is ook voor ons een belangrijke test: we hebben een doel duidelijk voor ogen, maar er is nog een weg die we moeten afleggen, waartoe het hebben van een geweldig evenement dit weekend helemaal bijdraagt.”
Het programma van de wereldbeker veldrijden in Val di Sole begint op zaterdag 11 december met vrije trainingen van 14 tot 16 uur, en vervolgens opnieuw op zondag 12 december van 11.30 tot 13.20 uur. Op zondag start de wedstrijd voor elite vrouwen om 13.30 uur, gevolgd door de wedstrijd voor elite mannen om 14.55 uur.