De juiste voeding garandeert een perfecte verbranding en dus een uitstekende prestatie, maar ook en vooral een perfect herstel na de inspanning. Je kan je dan ook de vraag stellen of dat niet mogelijk is op de oude traditionele manier zonder suppletie. Vroeger aten ze duifjes om sneller te fietsen, toch? Terwijl het vroeger ‘trial and error’ was, geldt nu de echte wetenschap. We zien dan ook meer en meer nieuwe aanbieders opduiken. Een nieuwe naam daarbij is SupQ, dat een eerder bijzonder beginverhaal heeft. We legden ons oor te luisteren bij oprichter Joppe Sangen.

Eigen baas
SupQ is een nieuwe speler op de markt. Het groeide in korte tijd van niets tot sponsor in de top van de wielersport. Maar het verhaal van SupQ kan je allesbehalve alledaags noemen. “Eigenlijk ben ik er gewoon ingerold”, vertelt Joppe Sangen. “Ik kom eigenlijk uit de marketing- en communicatiewereld. Na enkele jaren voor een baas gewerkt te hebben en ook in Amerika gepasseerd te zijn, ben ik op mezelf begonnen. Eigenlijk had ik niets met sportvoeding, maar op een zeker ogenblik werd ik gecontacteerd door een sportvoedingsbedrijf dat niet zo vlot draaide.”
De toon was daarmee gezet. Sangen dook diep in de branche, om te doorgronden waarom het fout liep. “Ik leerde die wereld steeds beter kennen en raakte geïntrigeerd door sportvoeding. Dat resulteerde erin dat ik uiteindelijk de zaak zou gaan overnemen. Maar we geraakten er niet uit, alles werd op de lange baan geschoven.”
Dat kon hem er niet van weerhouden om een andere oplossing te zoeken. Hij had ondertussen al een mooi netwerk opgebouwd en onderhield goede contacten met onder meer Niki Terpstra en Michael Zijlaard. Hun conclusie was vrij duidelijk. “Doe het zelf, je weet genoeg om succesvol te zijn.” En zo geschiedde. In november 2019 werd SupQ geboren.

Geen warm water
”Ik nam contact met een producent en keek in mijn netwerk waar ik terecht kon”, duidt Sangen. “Al snel had ik via Niki Terpstra TotalEnergies, toen nog Total Direct Energie, als klant en via Johan Molly kwam ik bij Bingoal-WB. Christophe Brand was meteen gewonnen voor ons verhaal en hapte snel toe. Plots zat ik met 2 wielerteams als afnemer, alleen had ik nog geen voorraad.”
Joppe Sangen bleef niet bij de pakken zitten en huurde een containeropslagplaats. “In het begin deed ik letterlijk alles alleen. Marketing, winkels zoeken en bevoorraden, de teams, de administratie, het was een helse tijd. Maar het lukte wonderwel en stilaan klonk de naam SupQ wat luider.”
Uiteraard stelt zich dan de vraag of de producten aan de kwaliteitsnormen kunnen voldoen. “Het warm water kan je maar 1 keer uitvinden. Wij baseren ons op de laatste ontwikkelingen en onze producent weet donders goed wat werkt en wat niet. Bovendien hebben we een heleboel profs die onze producten gebruiken en dus ook uitgebreid feedback geven. En uiteraard is er Niki Terpstra. Die weet met al zijn ervaring perfect hoe het lichaam op onze producten reageert.”
Ondertussen groeit SupQ steeds verder. “Ik besefte dat ik dit niet alleen verder kon doen. Er moest iemand bijkomen. Ik kende Mattijs Dachy van bij de Bingoal-ploeg. Het leven in de koers is hectisch, je bent veel van huis weg en ergens had ik het gevoel dat hij aan iets anders toe was. Zodoende heb ik hem een baan als vertegenwoordiger voor België aangeboden. Meteen had ik mijn 1e personeelslid, dat ook nog eens talrijke contacten heeft in de wielerwereld.”

Liverpool
Ondertussen kwam ook Perry de Jong bij SupQ. Nederland is voor zijn rekening. Die zet resulteerde al snel in een 100-tal winkels die SupQ afnemen. “Toch wilen we de werking nog verbeteren. We wilden Mathijs graag helemaal richting de wielerwereld sturen en ten volle van zijn contacten profiteren. Daarom zijn we in gesprek gegaan met Carbonbike. Die waren snel overtuigd van onze kwaliteit en onze toekomstplannen. Zij zorgen vanaf nu voor de distributie van SupQ in de Benelux.”
Daar houdt het niet bij op. Terwijl Carbonbike de Benelux voor zijn rekening neemt, is Mattijs Dachy voltijds met de wielerploegen bezig en bouwt Perry de Jong Duitsland verder uit. “Dit jaar hopen we voor Frankrijk en Duitsland een partij als Carbonbike te vinden die dan de distributie voor beide landen voor zijn rekening neemt.”
Hoewel de equipe momenteel uit 5 mensen bestaat, zijn er enkele klinkende namen bij met ambassadeurs. Zo bleven de contacten naast Niki Terpstra ook erg nauw met voormalig voetbalprof Erik Meijer. Met namen als PSV en Liverpool op je CV kuan die zeker zijn mannetje staan als het gaat over sportvoeding. “Voor ons is het erg belangrijk dat enkele bekende sporters jullie kunnen bewijzen en overtuigen van de kwaliteit van onze producten”, besluit Sangen. “Voor ons zijn het niet alleen bekende gezichten, maar ook echte ambassadeurs die bijdragen aan de ontwikkeling van SupQ. Zowel naar kwaliteit als naar bekendheid toe.”