Toen we een hele tijd geleden de Origine Graxx II aan de tand mochten voelen, wisten we niet dat de Fransen ondertussen volop aan een opvolger werkten. De markt evolueert in sneltempo naar volledige integratie van kabels en leidingen en daar wilde Origine een antwoord op bieden. Het trok in Somain dus de bovenste schuif open en ontwierp de Graxx III. Wij konden er uitgebreid mee kennis maken tijdens de verkenning van de ‘Back to the Origine Gravel Ride’.

GTO, GTR
De Graxx III GTO is qua carbon lay-up identiek aan de Graxx II en die fiets is een allemansvriend. Gemakkelijk te berijden, snel genoeg en comfortabel voor de lange afstand. Maar Origine maakte van de overstap van de Graxx II naar Graxx III gebruik om in dezelfde mal 2 versies te maken: een Graxx III GTO met dezelfde rij-eigenschappen als de Graxx II en als ‘extraatje’ een Graxx III GTR die met een stijvere carbon lay-up de pure wedstrijdrijders zal bekoren. De Graxx III GTO en Graxx III GTR komen uit dezelfde mal en zien er dus identiek uit. Ook de GTO heeft volledige kabelintegratie.
Meteen valt de integratie op. Alle kabels lopen mooi binnendoor en enkel ter hoogte van de stuurpen komen enkele kabels even tevoorschijn. Origine voorzag geen geïntegreerde cockpit en daar zijn we blij om. De kabels lopen netjes door een afdekking onder het stuur en verdwijnen boven de spacers in het frame. Met die keuze is het vervangen van een stuurpen nog steeds een makkelijke klus. Enkel bij het vervangen van de balhoofdlagers wordt het moeilijker, want de kabels lopen wel degelijk door die lagers.
Verder vallen ook de geschroefde trapaslagers op. Voor Origine was het een moeilijke keuze. Aanvankelijk leek PressFit de oplossing te zijn voor krakende lagers, maar het systeem werd al snel verketterd door de goegemeente. Het vermaledijde gekraak stak immers al snel de kop weer op. Schuld daaraan was echter vooral de slechte afwerking van de fitting waar de PressFit werd ingeperst. Terwijl PressFit ook voor een makkelijkere montage zorgde, wilden heel wat montagefabrieken nog sneller gaan en persten ze er geregeld PressFit droog in.
Geen nutteloze lagen
Met enige tijd later alle gevolgen vandien. We weten ondertussen dat een goed gemonteerd PressFit (lees: met montagevet en goed uitgelijnd) niet hoeft te kraken. Bovendien zorgt het ervoor dat de ingenieurs meer materiaal kunnen voorzien rondom het bottombracket, met meer torsiestijfheid tot gevolg. Daarom dook Origine diep in zijn techniekenkast om het frame stijf en toch comfortabel te krijgen. Hun ‘Unique Matrix Layup’ zorgt voor een erg sterke binding tussen de carbonlagen zonder residues of nutteloze lagen. Deze techniek gebruiken ze ook voor de Axxome GTR, hun top aero wegfiets. En die heeft al heel wat toppers weten te overtuigen.
De achtertrein is gebouwd volgens het Continuous Carbon Tubing-systeem. Dat wil zeggen dat de liggende en staande buis uit 1 stuk zijn gemaakt, wat voor een stijver geheel en tegelijkertijd voor een betere filtering van trillingen zorgt doordat die over een groter gedeelte kunnen worden verspreid. Hoewel Origine de Graxx GTR heeft ontworpen met de sportieve rijder in het achterhoofd, heeft het het frame en de vork uitgebreid van montagepunten voorzien. De Noord-Fransen surfen niet helemaal mee op de golf van meer race of allround gerichte gravelfietsen met een beperkte bandenmaat, maar geven de Graxx GTR plaats voor maximaal 700×45 en 650×47 mm brede banden.
De geometrie van de nieuwe Graxx III is identiek aan die van zijn voorganger. Bij een medium resulteert dat in een stack en reach van 585-387,35 mm. Een balhoofdhoek van 71,3° zorgt voor een goede stabiliteit, terwijl een klassieke zitbuishoek van 74° en een achtervork van 430 mm voor levendigheid zorgen. Het zorgt alleszins voor een ontspannen en makkelijke rijhouding. Precies wat je verwacht op een gravelfiets. Op de weg kan je mooi in de beugels en dus gratis snelheid pikken.




Testfiets
Eens aan het rijden zorgt geometrie ervoor dat we ons meteen vertrouwd voelen. De Graxx GTO rijdt erg stabiel, maar behoudt de nodige levendigheid. Het stijve frame is mooi reactief en bij het nemen van een bocht volgt hij trouw het aangegeven spoor. Het is geen gooi-en-smijtfiets, maar op geen enkel moment kregen we het gevoel dat de fiets loom aanvoelt. Integendeel zelfs, de fiets geeft zoveel vertrouwen dat je geen schrik hebt om de grens van de banden op te zoeken. En een eventueel slippertje laat zich makkelijk corrigeren.
Onze testfiets was geschoeid op Schwalbe G-One’s rond de nieuwe en brede Prymahl VEGA C35-wielen. En dat voel je. De nieuwe wielen met een interne breedte van 24 mm geleiden de Graxx nog beter over alle hindernissen. Ze zijn stijf en toch net soepel genoeg om, samen met de banden, kleine oneffenheden op te vangen. Terwijl we op de snellere stukken gids Bart De Schampheleire af en toe even zagen wegschuiven, hield onze Graxx GTO steeds mooi het spoor. En we zijn ervan overtuigd dat de stuurmanskunsten van Bart hoger zijn dan de onze. Ook op asfalt wisten de wielen te overtuigen. Ondanks een druk van 2,2-2,8 voelden we de banden nooit wegrollen en doken we geen enkele keer met toegeknepen billen de bocht in.
Met de Graxx III heeft Origine weer een stapje vooruit gezet. Het stijve en toch comfortabele frame zorgt samen met de uitstekende Prymahl Vega C35-wielen voor heel wat vertrouwen en rijplezier. Naar kleurkeuze was onze testfiets niet helemaal onze meug, maar Origine lakt je fiets helemaal naar wens voor een erg kleine meerprijs. Op hun configurator kan je naar hartenlust met allerlei kleuren en decals spelen. En zelfs wanneer je je eigen kleur wilt, heeft Origine daar een antwoord op: “stuur maar even door”. Voeg daar nog een afmontage naar keuze aan toe en je krijgt uiteindelijk wel een erg persoonlijk glimmend ros.
Ontdek hier alles rondom de Graxx III!
Zaterdag 26 augustus 2023 organiseert Origine de ‘Back to the Origine Gravel Ride‘. Daar kan je de Graxx GTR en GTO in levende lijve bewonderen.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en maak kans op een gesigneerd boek over de comeback van Remco Evenepoel! (winnaar wordt op 1/9/2023 bekendgemaakt)