Afgelopen weken maakten we op WielerVerhaal kennis met de Vélomédiane Claudy Criquiélion, de oudste Belgische cyclosportieve vanuit La Roche-en-Ardenne. Zaterdag 26 augustus 2023 vindt deze zware onderneming opnieuw plaats en dan moeten de renners onder meer over het monster dat de Pied Monti heet. Wij trokken op verkenning en ontdekten een bijzonder lastige kuitenbijter die gerust wat meer bekendheid verdient.

Mur de Maboge
De Pied Monti heeft verschillende namen, want ook de Mur de Maboge wordt vaak gebruikt om de helling aan te duiden. Daarmee is meteen de locatie van de voet verklapt, want hiervoor moet je dus in Maboge zijn. Dat is een pittoresk plekje met een aantal vakantiehuisjes, een camping, een speeltuin en een zwembad. Maxime Monfort kon de romantiek wel appreciëren en is er gehuisvest. Maboge is overigens een deelgemeente van La Roche-en-Ardenne, waarvan Monfort in 2008 ereburger werd.
De helling zit verstopt op de weg tussen La Roche en Houffalize. In het centrum van Maboge moet je de Ourthe oversteken in de richting van Hubergmont en meteen begint de ‘ellende’. De eerste meters zijn meteen de zwaarste. Het klimt hier aan 15 à 16% omhoog en 800 meter lang gaan de percentages – op een klein tussenstukje in het midden na – niet onder de dubbele cijfers. Dit is de echte Mur de Maboge, goed voor 730 meter aan 14,1%.

De fanatiekelingen trekken de Pied Monti echter nog een eindje door. Na een korte, licht dalende strook gaat het opnieuw omhoog aan 7% en vervolgens wisselen beter lopende gedeelten af met behoorlijk zware stukken. De top wordt gelegd na 3,2 km en in totaal is de helling dan goed voor 176 stijgende meters.
Oostenrijkse chalets
De Pied Monti heeft enkele troeven. Zo zal je er amper verkeer tegenkomen, want deze straat wordt alleen gebruikt voor heel plaatselijk (landbouw)verkeer en wielertoeristen die op voorhand hebben opgezocht waar deze puist exact gelegen is. Ook een pluspunt: de Oostenrijkse chalets aan de zijkant. Even droom je weg en voel je je ergens in de Alpen, maar dan schieten de krampen in de kuiten en hoop je dat deze helling vooral snel gedaan is.
Op het 2e deel van de helling kom je meer terecht tussen de bomen en vervolgens tussen de velden. Het is een desolaat landschap, zeker wanneer het grijs weer is. Je vindt er nog een kruisje en een landschapselement.

De ‘Koppenberg van de Ardennen’, zoals bepaalde kenners deze helling liefkozend noemen, vereist natuurlijk het juiste verzet en aangezien de steilste meters meteen komen, ben je maar beter voorbereid. Vanop de top is het mogelijk om rechtstreeks naar La Roche te duiken, of zoals in de Criquélion ook nog de helling van Buisson mee te nemen. Natuurlijk kan je ook de andere richting uit, richting Ortho en Tenneville of Bertogne.
Van de helling is natuurlijk ook een passend Strava-segment gemaakt. De toptijd staat op naam van Odd Christian Eiking, die de KOM deelt met Sven Van Luyck. Zij reden in 7 minuten en 20 seconden naar boven, goed voor een snelheid van 26,2 km/u. Bijna alle renners in de top 25 reden naar de straffe tijd op 30 juli 2018 en dat is allerminst toeval. Die dag werd er in de Tour de Wallonie van Chimay naar La Roche-en-Ardenne gekoerst. Ritwinnaar toen was Eiking, die dus zijn KOM omzette in een prachtige overwinning. De aankomst lag toen in het dal. Eerder in de etappe klommen de renners ook nog naar boven tot Samrée.
Combinatie met andere hellingen
De Pied Monti wordt doorgaans in 1 adem genoemd met de Haussire of ook de Côte de Dochamps of de Rue Saint-Roch, allemaal klassiekers in de regio die ook in de bergbijbel Cotacol werden opgenomen. De profs trokken er helaas nog niet vaak over, maar in de Criquélion wordt wel iets gecompenseerd. Op die manier maken veel fietstoeristen kennis met een waar monster.

Met in de aanloop naar deze zware beproeving ook nog eens de bijzonder lange Col de Chabrehez, wordt de vermoeidheid opgestapeld. Deze helling is dan wel een loper, je moet toch ruim een kwartier klimmen en dat kruipt altijd in de kleren. De sloopwerken gaan vervolgens verder op de reeds vermeldde klim naar Samrée, goed voor 7,46 km klimmen aan gemiddeld 4,5%. Hier ligt het zwaartepunt van deze cyclosportieve.
Lees hier meer over de Vélomédiane Claudy Criquiélion 2023, supported by Pinarello!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en maak kans op een gesigneerd boek over de comeback van Remco Evenepoel! (winnaar wordt op 1/9/2023 bekendgemaakt)